Ορθοπεδικά Πέλματα - Πάτοι για την Ιδιοδεκτικότητα
Η εταιρεία μας, Πολυφροντις εμπορική αντιπρόσωπος της Schein Orthopaedie Services για Ελλάδα και Κύπρο, είναι η πρώτη εταιρεία που έφερε στην Ελλάδα την τεχνογνωσία ορθοπεδικών πελμάτων – πάτων ιδιοδεκτικότητας.
Με τα ορθοπεδικά πέλματα – πάτοι ιδιοδεκτικότητας ή αισθητικοκινητικά πέλματα, ειδικές προθέσεις τοποθετούνται κάτω από το πέλμα του ποδιού για να επηρεάσουν τo σύστημα κινητικού ελέγχου. Έτσι παρεμβαίνουν στον μυϊκός τόνο και βελτιώνουν την λειτουργικότητα των μυών, τενόντων και αρθρώσεων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να διορθώνονται διαταραχές όπως έσω ή έξω στροφές των κάτω άκρων, δακτυλοβασία, βλαισότητα, έλλειψη συντονισμού στη βάδιση κ.ά.
Πως δουλεύουμε
Διαδικασία για τα ορθοπεδικά πέλματα - πάτους ιδιοδεκτικότητας
Καταγραφή ποιο είναι το πρόβλημα, τι θέλουμε να βελτιώσουμε, τι θέλουμε να διορθώσουμε
Τεστ, μετρήσεις, ανάλυση, σκαννάρισμα ποδιών
Κατασκευή δοκιμαστικού ορθοπεδικού πέλματος - πάτου
Εφαρμογή δοκιμαστικού ορθοπεδικού πέλματος - πάτου
Κατασκευή τελικού ορθοπεδικού πέλματος - πάτου, εφόσον το δοκιμαστικό ορθοπεδικό πέλμα - πάτος βελτιώνει το πρόβλημα βάδισης-στήριξης
Επιστημονικά ΔεδομέναΠροτείνουμε και τεκμηριώνουμε
Τι είναι η αισθητικοκινητική-ιδιοδεκτικότητα
Η ιδιοδεκτικότητα είναι μία αρκετά σύνθετη και πολύπλοκη έννοια και χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις φυσιολογικές διαδικασίες μέσα στο αισθητικοκινητικό μας σύστημα, συμπεριλαμβάνοντας την αντίληψη της θέσης στο χώρο, τη κιναισθησία, την ισορροπία και τη μυϊκή αντανακλαστική δραστηριότητα.
Στο παρακάτω σχήμα προσπαθούμε να απεικονίσουμε απλά και περιληπτικά, πως ερεθίσματα που δεχόμαστε στην πελματιαία επιφάνεια, οδηγούν σε εντολές του εγκεφάλου που επηρεάζουν την λειτουργία των μυών και κατ’ επέκταση την βάδιση και στάση του σώματος μας καθώς και τον συντονισμό της κίνησης μας.
Ποια άτομα μπορούν να βοηθηθούν από τα πέλματα ιδιοδεκτικότητας
Το εύρος εφαρμογής των ορθοπεδικών πελμάτων – πάτων ιδιοδεκτικότητας έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
Οι πρώτες εφαρμογές έγιναν σε άτομα με εγκεφαλική παράλυση και νευρολογικές διαταραχές. Σήμερα χρησιμοποιούνται σε προβλήματα των κάτω άκρων, της βάδισης και της στάσης του σώματος καθώς και στον αθλητισμό, με την προϋπόθεση όμως ότι αυτά οφείλονται σε δυσλειτουργία του μυϊκού συστήματος και όχι σε κάποιο σκελετικό πρόβλημα.
Συγκεκριμένα τα ορθοπεδικά πέλματα – πάτοι ιδιοδεκτικότητας απευθύνονται σε ενήλικες και παιδιά που παρουσιάζουν
-
Μυϊκή υπερτονία ή υποτονία
-
Δακτυλοβασία (περπατούν στις μύτες των ποδιών)
-
Διαταραχές βάδισης ή και στήριξης λόγω εγκεφαλικής παράλυσης ή άλλης νευρολογικής αιτιολογίας
-
Παραμορφώσεις κάτω άκρων όπως βλαισοπλατυποδία, ραιβότητα, κοιλοποδία, πλατυποδία κ.α.
-
Πάρεση περονιαίου νεύρου με αποτέλεσμα μειωμένη λειτουργικότητα της ποδοκνημικής άρθρωσης
-
Υπέρμετρες στροφές των κάτω άκρων προς τα μέσα ή έξω
-
Αθλητικές κακώσεις
-
Περιοστίτιδα της κνήμης
-
Σκλήρυνση κατά πλάκας
Τεστ, μετρήσεις , δοκιμή και κατασκευή πελμάτων ιδιοδεκτικότητας
Πριν την κατασκευή ενός πέλματος ιδιοδεκτικότητας προηγείται η κατασκευή δοκιμαστικού πέλματος. Γίνεται δοκιμή και μόνο εφόσον υπάρχει θετική επίδραση προχωράμε στην κατασκευή πέλματος ιδιοδεκτικότητας για συνεχή χρήση.
Προκειμένου να σχεδιάσουμε για ένα άτομο δοκιμαστικό πέλμα ιδιοδεκτικότητας απαιτείται να γνωρίζουμε μια σειρά από παραμέτρους και δεδομένα. Γενικά ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα
1. Σκαννάρισμα των ποδιών
2. Ανάλυση βάδισης, καταγραφή πιέσεων με το διάδρομο scheinoworks
3. Διάφορα τεστ από ειδικό προκειμένου να διαπιστωθεί η κινητικότητα των αρθρώσεων και εάν στο συγκεκριμένο άτομο μπορεί να γίνει εφαρμογή πελμάτων ιδιοδεκτικότητας