Ορθοπεδικά Πέλματα - Πάτοι για την Ιδιοδεκτικότητα

Η εταιρεία μας, Πολυφροντις εμπορική αντιπρόσωπος της Schein Orthopaedie Services για Ελλάδα και Κύπρο, είναι η πρώτη εταιρεία που έφερε στην Ελλάδα την τεχνογνωσία ορθοπεδικών πελμάτων – πάτων ιδιοδεκτικότητας.

Με τα ορθοπεδικά πέλματα – πάτοι ιδιοδεκτικότητας ή αισθητικοκινητικά πέλματα, ειδικές προθέσεις τοποθετούνται κάτω από το πέλμα του ποδιού για να επηρεάσουν τo σύστημα κινητικού ελέγχου. Έτσι παρεμβαίνουν στον μυϊκός τόνο και βελτιώνουν την λειτουργικότητα των μυών, τενόντων και αρθρώσεων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να διορθώνονται διαταραχές όπως έσω ή έξω στροφές των κάτω άκρων, δακτυλοβασία, βλαισότητα, έλλειψη συντονισμού στη βάδιση κ.ά.

Πως δουλεύουμε

Διαδικασία για τα ορθοπεδικά πέλματα - πάτους ιδιοδεκτικότητας

Καταγραφή ποιο είναι το πρόβλημα, τι θέλουμε να βελτιώσουμε, τι θέλουμε να διορθώσουμε
Τεστ, μετρήσεις, ανάλυση, σκαννάρισμα ποδιών
Κατασκευή δοκιμαστικού ορθοπεδικού πέλματος - πάτου
Εφαρμογή δοκιμαστικού ορθοπεδικού πέλματος - πάτου
Κατασκευή τελικού ορθοπεδικού πέλματος - πάτου, εφόσον το δοκιμαστικό ορθοπεδικό πέλμα - πάτος βελτιώνει το πρόβλημα βάδισης-στήριξης
Επιστημονικά Δεδομένα

Προτείνουμε και τεκμηριώνουμε

ΠΟΛΥΦΡΟΝΤΙΣ - ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΑ ΠΕΛΜΑΤΑ - ΠΑΤΟΙ ΠΑΠΟΥΤΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΟΔΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ : Πως δουλεύουμε Διαδικασία για τα ορθοπεδικά πέλματα - πάτους ιδιοδεκτικότητας Καταγραφή ποιο είναι το πρόβλημα, τι θέλουμε να βελτιώσουμε, τι θέλουμε να διορθώσουμε Τεστ, μετρήσεις, ανάλυση, σκαννάρισμα ποδιών Κατασκευή δοκιμαστικού ορθοπεδικού πέλματος - πάτου Εφαρμογή δοκιμαστικού ορθοπεδικού πέλματος - πάτου Κατασκευή τελικού ορθοπεδικού πέλματος - πάτου, εφόσον το δοκιμαστικό ορθοπεδικό πέλμα - πάτος βελτιώνει το πρόβλημα βάδισης-στήριξης

Τι είναι η αισθητικοκινητική-ιδιοδεκτικότητα

Η ιδιοδεκτικότητα είναι μία αρκετά σύνθετη και πολύπλοκη έννοια και χρησιμοποιείται για να περιγράψει  τις φυσιολογικές διαδικασίες μέσα στο αισθητικοκινητικό  μας σύστημα, συμπεριλαμβάνοντας την αντίληψη της θέσης στο χώρο, τη κιναισθησία, την ισορροπία και τη μυϊκή αντανακλαστική δραστηριότητα.
Στο παρακάτω σχήμα προσπαθούμε να απεικονίσουμε απλά και περιληπτικά, πως ερεθίσματα που δεχόμαστε στην πελματιαία επιφάνεια, οδηγούν σε εντολές του εγκεφάλου   που επηρεάζουν την λειτουργία των μυών και κατ’ επέκταση την βάδιση και στάση του σώματος μας καθώς και τον συντονισμό της κίνησης μας.

animation_sensomotorisches_system_gr_new

Ποια άτομα μπορούν να βοηθηθούν από τα πέλματα ιδιοδεκτικότητας

Το εύρος εφαρμογής των ορθοπεδικών πελμάτων – πάτων ιδιοδεκτικότητας έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
picture1
Οι πρώτες εφαρμογές έγιναν  σε άτομα με  εγκεφαλική παράλυση και νευρολογικές διαταραχές. Σήμερα χρησιμοποιούνται σε προβλήματα των κάτω άκρων, της βάδισης  και της στάσης του σώματος καθώς και στον αθλητισμό, με την προϋπόθεση  όμως ότι αυτά οφείλονται σε δυσλειτουργία του μυϊκού συστήματος και όχι σε κάποιο σκελετικό πρόβλημα.
Συγκεκριμένα τα ορθοπεδικά πέλματα – πάτοι ιδιοδεκτικότητας απευθύνονται σε ενήλικες και παιδιά που παρουσιάζουν
  • Μυϊκή υπερτονία ή υποτονία
  • Δακτυλοβασία (περπατούν στις μύτες των ποδιών)
  • Διαταραχές βάδισης ή και στήριξης λόγω εγκεφαλικής παράλυσης ή άλλης νευρολογικής αιτιολογίας
  • Παραμορφώσεις κάτω άκρων όπως βλαισοπλατυποδία, ραιβότητα, κοιλοποδία, πλατυποδία κ.α.
  • Πάρεση περονιαίου νεύρου με αποτέλεσμα μειωμένη λειτουργικότητα της ποδοκνημικής άρθρωσης
  • Υπέρμετρες στροφές των κάτω άκρων προς τα μέσα ή έξω
  • Αθλητικές κακώσεις
  • Περιοστίτιδα της κνήμης
  • Σκλήρυνση κατά πλάκας

Τεστ, μετρήσεις , δοκιμή και κατασκευή πελμάτων ιδιοδεκτικότητας

Πριν την κατασκευή ενός πέλματος ιδιοδεκτικότητας προηγείται η κατασκευή δοκιμαστικού πέλματος. Γίνεται δοκιμή και μόνο εφόσον υπάρχει θετική επίδραση προχωράμε στην κατασκευή πέλματος ιδιοδεκτικότητας για συνεχή χρήση.
Προκειμένου να σχεδιάσουμε για ένα άτομο δοκιμαστικό πέλμα ιδιοδεκτικότητας απαιτείται να γνωρίζουμε μια σειρά από παραμέτρους και δεδομένα. Γενικά ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα

 

1. Σκαννάρισμα των ποδιών

 vermessen_2picture2
Κανένα πόδι δεν είναι ίδιο με άλλο 
Με το σκάννερ ποδιών μετράμε τα πόδια ηλεκτρονικά και βρίσκουμε  τις ακριβείς διαστάσεις τους τόσο σε μήκος όσο και σε φάρδος.  Επιπλέον από το σκαννάρισμα  διαπιστώνουμε πολλές αποκλίσεις των ποδιών από το φυσιολογικό, οι οποίες και λαμβάνονται υπόψη στην κατασκευή των πελμάτων.

 

2. Ανάλυση βάδισης, καταγραφή πιέσεων με το διάδρομο scheinoworks

 standardreport%ce%b2%ce%bb%ce%b1%ce%b9%cf%83%ce%bf%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1
Αναλυτική απεικόνιση της κίνησης του ατόμου
Μέσα από αυτή τη μέτρηση αποκτούμε εικόνα των πιέσεων που ασκούνται τα πόδια μας κατά την βάδιση και την στήριξη σε όλες τους τις φάσεις και καταγραφή των  παραμέτρων βάδισης και των αποκλίσεων της από το φυσιολογικό. Καταγράφεται η δυναμική συμπεριφορά των ποδιών,  γονάτων και ποδοκνημικών και επομένως διαπιστώνεται το πρότυπο βάδισης και στάσης του ατόμου.


3. Διάφορα τεστ από ειδικό προκειμένου να διαπιστωθεί η κινητικότητα των αρθρώσεων και εάν στο συγκεκριμένο άτομο μπορεί να  γίνει εφαρμογή πελμάτων  ιδιοδεκτικότητας

deco3

 

 

 

 

 

4. Kατασκευή δοκιμαστικού πέλματος ιδιοδεκτικότητας Novaped Senso by Schein

 picture5picture4
Αφού έχει προηγηθεί η διαδικασία των τεστ και της αξιολόγησης βάδισης κατασκευάζεται ένα δοκιμαστικό πέλμα NovaPED sensosystem, σύμφωνα με τις ανάγκες του ατόμου για το οποίο προορίζεται.
Στη συνέχεια, γίνεται εφαρμογή του δοκιμαστικού πέλματος και ακολουθεί επισκόπηση  και νέα μέτρηση για να διαπιστωθούν οι αλλαγές που επιφέρει η χρήση του. Στις περισσότερες περιπτώσεις η επίδραση των πελμάτων φαίνεται άμεσα,  μετά από κάποια  βήματα. Εάν δεν έχει επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα γίνονται  διορθωτικές επεμβάσεις, καθότι στο διορθωτικό πέλμα υπάρχει η δυνατότητα προσθήκης και αφαίρεσης εξαρτημάτων.


5. Kατασκευή πέλματος ιδιοδεκτικότητας Novaped Senso by Schein

 picture7picture6
Τα πέλματα ιδιοδεκτικότητας είναι απόλυτα εξατομικευμένα και σχεδιασμένα στις ανάγκες του κάθε ποδιού. Είναι αντίγραφα των δοκιμαστικών πελμάτων που σχεδιάστηκαν για να γίνουν δοκιμές και να διαπιστωθεί εάν μπορούμε με πέλματα ιδιοδεκτικότητας να παρέμβουμε ευεργετικά στην κινητικότητα κάποιου ατόμου. Κατασκευάζονται πιστά αντίγραφα των δοκιμαστικών αποτελεσματικών πελμάτων.   Όταν το δοκιμαστικό πέλμα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα καταγράφεται με ακρίβεια η μορφή του, προκειμένου να κατασκευαστεί  σταθερό και πιστό αντίγραφο του που θα είναι και το τελικό πέλμα για συνεχή χρήση.
Μετά την πρώτη εβδομάδα προσαρμογής προτείνεται η συνεχής χρήση των πελμάτων. Στα παιδιά συνιστάται ο επανέλεγχος μετά από 6 μήνες λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες η ιδιοδεκτικότητα είναι το κλειδί για περισσότερη κινητικότητα και βελτιωμένη βάδιση

Κλείσε ραντεβού να κάνεις το τεστ και να δοκιμάσεις τα ειδικά σχεδιασμένα για τις ανάγκες σου ορθοπεδικά πέλματα – πάτους ιδιοδεκτικότητας

1

Είναι πολύ σημαντικό τα ορθοπεδικά πέλματα – πάτοι ιδιοδεκτικότητας να εφαρμόζονται σε υποδήματα που δεν είναι αλλοιωμένα και παραμορφωμένα.
Σε περίπτωση που τα υποδήματα σας είναι φαγωμένα στo τακούνι, ή είναι παραμορφωμένα από την χρήση και τον τρόπο βάδισης σας θα πρέπει ή να τα επισκευάσετε ή να τα αντικαταστήσετε με καινούργια διότι τα ορθοπεδικά πέλματα – πάτοι δεν θα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

2

Κατά κανόνα σε όλα τα άτομα που χρειάζονται ορθοπεδικά πέλματα – πάτους ιδιοδεκτικότητας λόγω κάποιας χρόνιας νευρολογικής πάθησης, η χρήση των ειδικών θεραπευτικών ορθοπεδικών υποδημάτων στήριξης συνεισφέρει σημαντικά στην βελτίωση της βάδισης και στήριξης  καθώς και ενισχύει σημαντικά τη αποτελεσματικότητα των ορθοπεδικών πελμάτων – πάτων, διότι τα ορθοπεδικά υποδήματα αυτά αφενός μεν υποστηρίζουν και διορθώνουν τους άξονες των ποδιών, αφετέρου μπορεί να επιλεγούν με τον κατάλληλο τύπο σόλας έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε ανάλογα με το πρόβλημα που έχουμε αστάθεια, προβλήματα στήριξης, υποτονική ώθηση κατά την βάδιση κ.ά.
Τα παιδικά θεραπευτικά ορθοπεδικά υποδήματα της σειράς My Generation by Schein διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων και έχουν τη δυνατότητα να συνδυάζονται με διάφορους τύπου σολών που επιλέγονται ανάλογα με το πρόβλημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

3

Τεκμηριώνουμε την πρόταση μας στον θεράποντα ιατρό και θεραπευτή σας.
Σε άτομα με χρόνια νοσήματα τα ορθοπεδικά πέλματα – πάτοι ιδιοδεκτικότητας  δεν είναι κάτι ανεξάρτητο από την υπόλοιπη θεραπεία και παρέμβαση που τυχόν υποβάλλονται.  Στην διαδικασία κατασκευής τους είναι απαραίτητο να υπάρχει συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό και φυσικοθεραπευτή, διότι τα ορθοπεδικά πέλματα- πάτοι ιδιοδεκτικότητας θα αποτελέσουν ένα επιπλέον μέσο που θα συνεισφέρει σημαντικά στην επίτευξη του θεραπευτικού τους στόχου. Για τον λόγο αυτό θα σας ζητήσουμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους.