Εγκεφαλική παράλυση
Τι είναι η εγκεφαλική παράλυση
Η Εγκεφαλική Παράλυση κατέχει κύριο μέρος στην παιδική νευροπαθολογία και είναι µία από τις ασθένειες που συχνά οδηγούν σε βαριά αναπηρία. Αφορά στον εγκέφαλο του παιδιού και είναι δυνατό να εκφραστεί µε κινητικό ή και νοητικό έλλειμα.
Πιο ορθά η περιγραφή της δίνεται από τον ακόλουθο ορισμό: «Εγκεφαλική Παράλυση είναι η µη προοδευτική ασθένεια του εγκεφάλου, η οποία προσβάλει τα τμήματα που ρυθμίζουν την στάση και την κινητικότητα του σώματος. Η ασθένεια εμφανίζεται κατά τα αρχικά στάδια ανάπτυξης του εγκεφάλου» ΠΗΓΗ Samardjiev A. et al 1982).
Όπως σωστά αναφέρεται στον παραπάνω ορισμό η Εγκεφαλική παράλυση πλήττει τα ρυθμιστικά κέντρα ελέγχου και συντονισμού της στάσης και της κίνησης, με εμφανή επίπτωση στην κλινική εικόνα του παιδιού. Μια γενικά αποδεκτή ταξινόμηση που στηρίζεται στην κλινική εικόνα και την τοπογραφική κατανομή των κινητικών διαταραχών είναι η παρακάτω:
- Σπαστική ηµιπληγία (συγγενής, επίκτητη)
- Σπαστική τετραπληγία (αµφοτερόπλευρη ηµιπληγία)
- Σπαστική διπληγία
- Δυσκινητική ή εξωπυραµιδική εγκεφαλική παράλυση
- Αταξική εγκεφαλική παράλυση (συγγενής αταξία, αταξική διπληγία)
- Μεικτή εγκεφαλική παράλυση
Τα άτομα με εγκεφαλική παράλυση στην προσπάθειά τους να ισορροπήσουν ή να βαδίσουν, δημιουργούν μη φυσιολογικά πρότυπα ισορροπίας ή βάδισης. Τα βασικότερα από αυτά είναι:
Ιπποποδία
Εντοπίζεται σε παιδιά που εμφανίζουν
- Υπερτονία στο γαστροκνήμιο και στον υποκνημίδιο, με αποτέλεσμα τη συνεχή πελματιαία κάμψη του άκρου ποδιού
- Σε παιδιά με σύγκαμψη ισχίων και γονάτων, κατά την προσπάθειά τους να ισορροπήσουν

Ραιβοκοιλοϊπποδία
Εντοπίζεται σε παιδιά με διαταραχή της μυϊκής ισορροπίας μεταξύ των υπερτονικών υπτιαστών (πρόσθιο, οπίσθιο κνημιαίο) και αδύναμων πρηνιστών (μακρό βραχύ περονιαίο).
Κλινική εικόνα
- Βάδιση με φόρτιση στο έξω χείλος του πέλματος
- Μειωμένη φόρτιση της πτέρνας.

Βλαισοπλατυποδία
Εξαιτίας των υπερτονικών περονιαίων, εμφανίζεται έντονη βλαισοπλατυποδία, ή οποία επιφέρει έντονο πόνο στο έσω χείλος του πέλματος, λόγω προβολής της κεφαλής του σκαφοειδούς.

Στροφές κάτω άκρων
Οι στροφές αυτές μπορεί να είναι προς τα έσω ή έξω και μπορεί να οφείλονται σε ανατομική δυσλειτουργία ή σε διαταραχή του μυϊκού τόνου

Πως παρεμβαίνουμε στα μη φυσιολογικά πρότυπα βάδισης της εγκεφαλικής παράλυσης
Προκειμένου να σας προτείνουμε την εξατομικευμένη θεραπευτική παρέμβαση για βελτίωση της κινητικότητας και της λειτουργικότητάς σας, το επιστημονικό μας προσωπικό συνεργάζεται στενά με τον ιατρό ή και φυσικοθεραπευτή σας.
Οι οδηγίες τους σε συνδυασμό με τις μετρήσεις και τις δοκιμές που πραγματοποιούνται στο χώρο μας, μας οδηγούν στην επιλογή του κατάλληλου για εσάς βοηθήματος με στόχο πάντα την βελτίωση της κινητικότητας και λειτουργικότητας σας.
Στην εγκεφαλική παράλυση οι μετρήσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου να σας προτείνουμε το κατάλληλο θεραπευτικό ορθοπεδικό / ορθωτικό υπόδημα / πέλμα – πάτο είναι:
- Έλεγχο κινητικότητας κάτω άκρων και στάσης σώματος
- Μελέτη της στάσης και ανάλυση της βάδισης με χρήση διαδρόμου ανάλυσης βάδισης και ταυτόχρονης βιντεοσκόπησης. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό η αξιολόγηση γίνεται με παρατήρηση της ελεύθερης βάδισης
Ορθοπεδικά / ορθωτικά υποδήματα για άτομα με εγκεφαλική παράλυση
Στην Polyfrontis σας παρέχουμε τα μοναδικά ορθοπεδικά / ορθωτκά υποδήματα My Generation by Schein, τα οποία θεωρούνται κορυφαία παγκοσμίως για τον σκοπό και την χρήση που προορίζονται, όπως αύξηση της επιφάνειας στήριξης, ενίσχυση της ώθησης, διευκόλυνσης της χρήσης ναρθηκών, στήριξη της ποδοκνημικής.

Το σωστό ορθοπεδικό / ορθωτικό υπόδημα στήριξης

Πέλματα – πάτοι ιδιοδεκτικότητας
για βελτίωση της μυϊκής λειτουργίας
Στους χώρους μας μπορείτε να δοκιμάσετε το πλέον σύγχρονο και μοντέρνο προϊόν για την βελτίωση της βάδισης και στήριξης στην εγκεφαλική παράλυση, τα πέλματα – πάτοι ιδιοδεκτικότητας Novaped Sensosystem by Schein. Η δοκιμή αυτή μπορεί να αλλάξει την ζωή σας, αφού ερευνητικές μελέτες αποδεικνύουν ότι η χρήση πελμάτων – πάτων ιδιοδεκτικότητας μπορεί να επιφέρει βελτιώσεις στη στάση, τη βάδιση και την κλινική εικόνα ατόμων με εγκεφαλική παράλυση σε ποσοστό έως και 70%.
Σε περίπτωση που τα πέλματα – πάτοι ιδιοδεκτικότητας κριθούν μη αποτελεσματικά, μπορούμε να προχωρήσουμε στην κατασκευή εξατομικευμένων ορθωτικών πελμάτων – πάτων, πάντα με βάση τα αποτελέσματα μετρήσεων και των παρεμβάσεων που θέλουμε να πετύχουμε.
